Històric

L’any 1997 tres col·legis professionals -el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (COTSC) i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC)- vam organitzar la primera Jornada de Serveis Socials d’Atenció Primària, amb la intenció que fos un espai de formació i debat professional.

Quan es va arribar a la simbòlica 10a edició, l’any 2014, ens vam marcar un nou repte: oferir el Primer Congrés de Serveis Socials Bàsics, que va esdevenir Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats amb l’arribada a  l’organització, l’any 2015, del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya (COPEC), que ja hi col·laborava des del 2012. Des d’aleshores, hem mantingut aquesta fórmula de treball coordinat entre quatre col·legis.

En aquest període, hem millorat i aprofundit en aquest espai que oferim bianualment als professionals dels Serveis Socials Bàsics i Especialitzats. Som un referent per als professionals d’àmbit local de Catalunya i som, també, un espai de formació permanent per a les figures professionals que configuren els equips de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats: professionals de la pedagogia, del treball social, de la psicologia i de l’educació social.

El format Congrés, a més de visibilitzar la gran trajectòria de les Jornades, ens ha permès assentar el coneixement, ja que el caràcter científic d’un Congrés ens ajuda a donar valor a la tasca realitzada fins ara, així com als mètodes de treball utilitzats pels professionals dels Serveis Socials.

Aquesta secció de la web està en construcció. La informació dels diferents congressos i jornades s'anirà ampliant de mica en mica.

Les limitacions de la pandèmia van marcar l’edició d’aquest Congrés que es va haver d’ajornar un any i que, per primera vegada, es va emetre per streaming. La crisi social i econòmica va estar present en tot el Congrés, sense perdre de vista el lema i l’anàlisi de la situació dels Serveis Socials i el desplegament del Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-24.

Més de 750 professionals dels serveis socials van ser presents en aquesta edició del Congrés en què es va reflexionar sobre la situació present i futura dels Serveis Socials Bàsics i, sobretot, sobre quin ha de ser el paper dels i les professionals.

Sota el lema “Violències en els escenaris actuals”, la segona edició del CSSBE  va abordar en profunditat el fenomen de la violència i es va treballar sobre les línies d’intervenció més actuals. Es va parlar de violència en diferents àmbits: en les famílies, entre els joves, a l’escola, en la parella, en processos migratoris, a les xarxes socials, així com de la violència institucional i econòmica.

El primer Congrés de Serveis Socials Bàsics duia per lema “Vides en crisi(s). Ètica, recerca i creativitat. Transformem el present, construint el futur” i de seguida va esdevenir un nou espai de trobada  per a aturar-nos a pensar i reflexionar sobre la tasca dels professionals dels Serveis Socials Bàsics. En aquesta edició es va debatre al voltant de tres eixos: ètica, recerca i creativitat.