El logo del Congrés: simbolisme i procés

logo 5CSSBE

L’organització intercol·legial del que avui és el Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats i que en un inici havien estat les Jornades d’Atenció Primària, havia donat lloc a uns logos, primer un tàndem i després quatre ales delta superposades, que volien transmetre la idea del treball interdisciplinari, conjunt i en xarxa.

Després de quatre edicions del Congrés amb el disseny de les ales delta, des de l’organització del 5è CSSBE es va decidir fer un canvi en el logo que oferís una mirada actualitzada d’aquesta representació, però sense perdre l’essència del simbolisme de la idea original.

Per fer-ho, vam posar-nos en contacte amb l’Escola d’Art Pau Gargallo de Badalona, una escola pública i tot un referent de la formació en les arts plàstiques i el disseny a Catalunya, i vam proposar-los de participar en el redisseny de la imatge del  Congrés.

Teníem clar que volíem la participació d’entitats locals en tots els aspectes organitzatius del Congrés, ja que creiem que un esdeveniment com aquest ha de nodrir-se de les experiències reals de les persones que hi viuen i hi treballen, esperant també que els resulti enriquidor. Com que, en un primer moment, la seu del 5è Congrés havia de ser la ciutat de Badalona, va ser aquesta l’escola escollida.

Per part de l’escola vam tenir una resposta ràpida i positiva. Al llarg de tot el procés es van anar fent trobades amb els alumnes per, en un inici, explicar-los la idea del projecte, posar-los en antecedents i, en una segona fase, per tal que ens plantegessin tots dubtes que els sorgien en el transcurs de l’elaboració de la proposta i per ajustar més l’encàrrec efectuat.

Des de l’escola se’ns van presentar nou propostes, molt diferents entre elles i totes molt interessants i creatives, realitzades per diversos grups d’alumnes. Finalment, vam escollir el logo que veieu a la part superior d’aquesta pantalla i que ha estat elaborat pels alumnes Javier Pérez Gómez, Pol Aran Segura i Quione Valencia López. Ens diuen això sobre la seva proposta: 

Els conceptes darrere d’aquesta nova marca inclouen la unió dels diferents col·legis professionals, tots units partint d’un mateix objectiu, representats amb una nova versió de l’ala delta que sempre els ha representat, però ara creen un conjunt amb una forma més orgànica i abstracta que s’assembla a una flor de quatre pètals (Lilà o Syringa).
S’ha treballat a partir de la gamma del color lila, una de les consignes que se’ns van donar per part de l’organització, i s’ha inclòs la forma d’una ona com a referència al lema “NAVEGAR en els marges de la intervenció social”, també fent referència a Barcelona, la ciutat on es realitzarà finalment el Congrés.

Ha estat molt gratificant poder treballar conjuntament amb l’escola Pau Gargallo a la qual volem agrair la seva disposició, des del primer moment, per fer efectiva aquesta col·laboració. Estem convençuts que la interacció amb el teixit educatiu i social és una eina fonamentalment per continuar navegant i construint una nova manera d’entendre la intervenció social.

Els estudiants d’art tenen una visió única i fresca i molta creativitat. Estem molt satisfets de com ha anat tot el procés i també del logotip d’aquesta 5è edició creat amb la voluntat que perduri en el temps

Compartir l'article:

Articles relacionats

Flors liles

La sostenibilitat en el 5è CSSBE

Volem crear un entorn congressual que sigui exemplar en termes de pràctiques ecològiques, donant prioritat a solucions respectuoses amb el planeta.

Temps, garantia de drets, romanticisme i rigor

Ser la Comissionada del 5èCSSBE m’ha donat l’oportunitat de reflexionar sobre els elements que ens defineixen com a professionals del sistema d’atenció dels serveis socials.