El color del 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats

Per trobar el color del logotip per a aquesta cinquena edició del Congrés vam fer un procés participatiu on vam preguntar a professionals dels Serveis Socials Bàsics i Especialitzats: “De quin color veus els Serveis Socials?”

El resultat, el color que la majoria de professionals vinculen als Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, és el lila/fúcsia/violeta. Què ens diu aquest color? Partim de la idea que “la simbologia dels colors és sempre cultural; difereix en l’espai i canvia amb el temps”1.

El color lila ha estat relacionat a la cultura occidental amb una imatge ambigua sobre la cosmètica, la vanitat i la maduresa de les dones; amb la creativitat, la màgia i el misteri; i amb el poder i la noblesa. No acostuma a relacionar-se amb conductes negatives, sinó al contrari, s’associa a la sensibilitat, l’empatia, l’amabilitat, l’equilibri i la maduresa.

En cap altre color s’uneixen qualitats tan oposades com en el violeta: és la unió del vermell i del blau, del masculí i el femení, de la sensualitat i de l’espiritualitat. La unió dels contraris és el que determina el simbolisme del color violeta.

Així doncs, als serveis socials, el violeta ens aporta l’estabilitat i la tranquil·litat del blau i l’energia i vitalitat del vermell. El vermell, un color intens i vibrant que ens esperona a l’hora de treballar de forma àgil i urgent. I el blau, que ens aporta la serenor, la calma i la confiança que necessitem per reflexionar, programar i aprofundir en la nostra tasca. És ben cert, doncs, que el lila, en totes les seves tonalitats, representa els Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.

  1. Pastoureau, M.; Simmonet, D. Breve historia de los colores. Barcelona: Paidós, 2006. ↩︎
Compartir l'article:

Articles relacionats

Flors liles

La sostenibilitat en el 5è CSSBE

Volem crear un entorn congressual que sigui exemplar en termes de pràctiques ecològiques, donant prioritat a solucions respectuoses amb el planeta.

Temps, garantia de drets, romanticisme i rigor

Ser la Comissionada del 5èCSSBE m’ha donat l’oportunitat de reflexionar sobre els elements que ens defineixen com a professionals del sistema d’atenció dels serveis socials.